- today
- label News
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 654 odwiedzin
- comment 0 komentarzy
Dla wielu ludzi konopie i icj nasiona kojarzą się jedynie z marihuaną. Jak się okazuje nasiona konopi siewnej są szeroko stosowane jako doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Posiadają szereg właściwości o dobroczynnym wpływie na organizm. Coraz częściej konopie są wykorzystywane w kosmetykach i suplementach diety. Jakie są wartości odżywcze konopi?
Nasiona konopi - pochodzenie
Nasiona konopi siewnej (Canabis Sativa) były doceniane ze względu na swoje prozdrowotne właściwości już w czasach starożytnych. Roślina ta pochodzi z Azji Środkowej i to tam odkryto pierwsze ślady uprawy. Konopie siewne były znane również ludom zamieszkującym tereny Mezopotamii, Egiptu, a także Ameryki Środkowej i Północnej.
Obecnie uprawy konopi siewnej można spotkać na cały świecie. Jej uprawa jest całkowicie legalna, a dzięki potwierdzonym właściwościom prozdrowotnym jest chętnie uprawia także na terenie Unii Europejskiej.
Właściwości odżywcze nasion konopi
Siemię konopne należy do rodzaju super food, czyli super żywności, której regularne spożywanie przynosi wiele pozytywnych skutków dla zdrowia. Są one bogate w witaminy takie jak witaminy z grupy B, C, D, oraz E. Oprócz tego stanowią bogate źródło fosforu, cynku, żelaza i magnezu. Uzupełniają dietę w aminokwasy, kwasy omega-6 i omega-3. Są też wartościowym źródłem błonnika i białka, dlatego są coraz częściej doceniane przez wegetarian i wegan. Regularne spożywanie nasion przyczynia się do znacznej poprawy stanu zdrowia, a wśród najważniejszych korzyści można wymienić przede wszystkim: zwiększenie odporności organizmu, poprawę kondycji przewodu pokarmowego i flory bakteryjnej jelit, obniżenie poziomu cukru we krwi, oraz obniżenie cholesterolu. Osoby spożywające regularnie nasiona konopi dostrzegają poprawę kondycji włosów, paznokci i skóry, szczególnie w przypadku problemów trądzikowych.
Nasiona te są powszechnie dostępnie, stanowią idealny dodatek do deserów, jogurtów, różnego rodzaju sosów, a nawet chleba. Najwięcej właściwości zachowują surowe nasiona i to pod taką postacią najlepiej jest je spożywać.
Komentarze (0)