Jeszcze całkiem niedawno nasiona konopi stanowiły dosyć kontrowersyjny temat, kojarzący się od razu z substancjami odurzającymi. W ostatnich latach pojawiło się jednak rosnące zainteresowanie tym produktem, a wiele osób zmieniło swoje poglądy. Co konkretnie przyczyniło się do tej przemiany?

Idealny suplement diety

Przede wszystkim nasiona konopi to bogate źródło wielu witamin oraz składników aktywnych. Z tego powodu zaliczone zostały do kategorii super żywności. Spożywanie ich ma bowiem pozytywny wpływ na zdrowie. Zawierają chociażby kwasy omega-3, omega-6 i omega-9, które regulują wiele rozmaitych procesów, jakie zachodzą w organizmie, na przykład:

  • wspomagają pozbywanie się toksyn,
  • wspierają układ odpornościowy,
  • zapobiegają występowaniu stanów zapalnych,
  • zmniejszają ryzyko zawału serca i powstania zakrzepów,
  • obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi.

Ponadto nasiona konopi zawierają między innymi fosfor, wapń, żelazo, magnez i sporo błonnika. Są również świetnym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Ich regularne spożywanie przekłada się na widoczne poprawienie kondycji włosów, skóry i paznokci.

Produkt dla każdego

Bardziej pozytywne postrzeganie nasion konopi wiąże się również z tym, iż jest to produkt praktycznie dla każdego. Spodoba się zwłaszcza osobom, które:

  • chcą uzupełnić niedobory i poprawić dzięki temu swoją odporność,
  • muszą obniżyć poziom cholesterolu, ale niechętnie podchodzą do brania leków,
  • mają potrzebę zadbania o stan swojej skóry, włosów oraz paznokci,
  • planują schudnąć - duża ilość błonnika zauważalnie przyśpiesza metabolizm.

Ponadto stanowią świetne rozwiązanie dla wegetarian i wegan, szukających dobrego źródła białka. Nasiona konopi wolno zjadać bez przyrządzania, aczkolwiek są też idealnym dodatkiem do rozmaitych dań, takich jak sałatki, owsianki, czy też domowe muesli. Co ważne dla osób na diecie, najwięcej błonnika mają w postaci niełuskanej. Po zmieleniu można dodać je do różnych napojów, takich jak smoothie. Wspomoże to wchłanianie witamin A, D, E i K, rozpuszczalnych w tłuszczach.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.