- today
- label News
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 921 odwiedzin
- comment 0 komentarzy
![Jak wykorzystać nasiona konopi](/modules/ph_simpleblog/featured/39.jpg)
Nasiona konopi są bogatym źródłem wartości odżywczych. Przede wszystkim cenione są za dużą zawartość kwasów tłuszczowych omega – 3 i omega – 6, magnezu, żelaza, białka i wielu innych cennych mikroelementów. Dodane do potraw nie zagęszczają ich, jak ma to miejsce w przypadku siemienia lnianego lub chia. Ich tekstura jest znacznie łagodniejsza a smak neutralny, co czyni go uniwersalnym dodatkiem do potraw i napojów. Nie dziwi, że żywność konopna z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Warto zaprosić je na stałe do swojej kuchni. Poznaj kilka łatwych sposobów na jedzenie nasiona konopi!
Wymieszaj z płatkami owsianymi
Do klasycznych płatków owsianych dodaj łyżkę nasion konopi, by wzbogacić posiłek o kwasy tłuszczowe, aby płatki dostarczały energii znacznie dłużej. Tak wzbogacone płatki owsiane stanowią najzdrowsze, jakie można sobie wyobrazić rozpoczęcie dnia.
Dodaj do smoothie
Łyżkę nasion dodaj do ulubionego smoothie. Dzięki temu, że nasiona konopi mają łagodny smak, nie musisz obawiać się, że nie będzie się z nim dobrze komponować. Tak przygotowane smoothie to idealny posiłek na początek dnia. Niezastąpione źródło mikroelementów dostarczone w takiej formie wchłania się szybko z przewodu pokarmowego.
Posyp sałatki
Możesz wykorzystywać nasiona konopi jako wartościowy dodatek do sałatek. Dobrze sprawdzają się zarówno w przepisach na słodko jak i wytrawnych. Każdą, nawet najprostszą sałatkę nasiona konopi w jedną chwilę zamienią w prawdziwe superfood.
Dodaj do jogurtu
Nasiona konopi dodane do dowolnego jogurtu uczynią z niego wartościową i pełną składników odżywczych przekąskę.
Dodaj do sosów i dipów
Nasiona konopi doskonale sprawdzą się jako jeden ze składników sosów czy dipów.
Posyp nimi kanapki
Smaczne i chrupiące nasiona konopi możesz wykorzystywać jako posypkę na kanapki czy tosty. Bardzo dobrze komponują się z masłem orzechowym lub migdałowym.
Makaron z nasionami
Nasiona konopne z całym swoim bogactwem witamin i minerałów stanowią idealny dodatek do niemal każdego dania obiadowego. Pysznie komponują się w daniu z makaronem i gotowanymi szparagami z dodatkiem pomidorków cherry. Tak proste danie posypane nasionami konopnymi stanowić może w pełni wartościowy posiłek.
Komentarze (0)