- today
- label News
- favorite 0 polubień
- remove_red_eye 15095 odwiedzin
- comment 0 komentarzy
Nasiona konopi należą obecnie do grupy najpopularniejszych suplementów diety. Wpływa na to przede wszystkim zawartość cennych dla organizmu substancji. Dodatkowo dobrze smakują, delikatnie z wyczuwalną orzechową nutą. W jaki sposób jeść nasiona konopi, aby zachować dobre zdrowie? Czy dzienna ilość zalecana do spożycia jest ograniczona?
Łuskane czy niełuskane - jakie nasiona konopi będą najzdrowsze?
Osoby decydujące się na włączenie do swojej codziennej diety nasion konopi stają przed dylematem - co wybrać, nasiona łuskane czy niełuskane? Oba są cennym źródłem wielu wartościowych dla zdrowia składników. Warto też wiedzieć, że nasiona łuskane są w bardzo delikatny sposób, aby nie straciły swoich cennych wartości.
We wszystkich nasionach znajduje się przede wszystkim sporo białka, aminokwasów, witamin (A, B, B1, B2, B3, B6, C, E i F) oraz minerałów (potas, magnez, wapń, magnez, fosfor, cynk). Ponadto jest to także cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 oraz Omega 6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jakie nasiona wybrać? Łuskane będą najlepsze dla wegetarian, wegan, dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób starszych i sportowców. A niełuskane? Te są trudniejsze do spożycia, bardziej chrupiące i w przeciwieństwie do łuskanych zawierają sporo błonnika. Niełuskanych nasion lepiej nie spożywać od razu po zakupie - dobrze jest je namoczyć w wodzie lub zmielić, wówczas łatwiej będzie je spożyć i strawić.
Jak właściwie spożywać nasiona konopi?
Jak jeść nasiona konopi? To bardzo proste tu obowiązuje zasada dokładnie taka sama jak w przypadku innych ziaren. Można je jeść samodzielnie, dodawać do płatków, owsianek, kanapek, koktajli, sałatek czy wypieków (zarówno słodkich jak i słonych). Nasiona konopi to nie tylko zdrowy dodatek. To również ciekawy sposób na podkręcenie smaku dania.
Zmielone nasiona konopi doskonale sprawdzą się jako zdrowy zamiennik bułki tartej - to rozwiązanie polecane nie tylko osobom z nietolerancją glutenu, ale również wszystkim tym, którzy w codziennej diecie chcą umieścić jak najwięcej wartościowych produktów.
Komentarze (0)